По повод това важно събитие за борбата с дезинформацията и регулирането на големите

...
По повод това важно събитие за борбата с дезинформацията и регулирането на големите
Коментари Харесай

Сега е моментът да отворим черните кутии“ на цифровите платформи

По повод това важно събитие за битката с дезинформацията и регулирането на огромните обществени мрежи Мария Габриел написа публикация, особено за читателите на и

Цифровите технологии трансформират живота ни с всяка минала минута. Някои приложения нарушават метода, по който работим, използваме и се свързваме между тях.

В множеството случаи продуктите и инструментите, които използваме, разчитат на усъвършенствани и комплицирани системи, които множеството от нас не схващат. Широкото потребление на системи, учредени на непрозрачни технологии, може да породи явни опасности за нашето общество. По създание рискът е да станем подвластни от това, което общоприето е наричано черни кутии: алгоритмичните системи.

Въпреки че черните кутии постоянно могат просто да филтрират комплицирана информация за нас, те могат също по този начин да ни дават изкривена визия за действителността, изключително когато става въпрос за информация, посредством частични и тенденциозни вести в обществените медии или осведомителните канали. Уязвими групи, като децата, могат да бъдат изложени на нездравословно наличие. На онлайн места за търговия е допустимо на потребителите да бъдат предлагани фалшифицирани артикули.

Липсата на цифрови умения и просветеност, неналичието на подобаващи рамки за ръководство на риска, както и дребното налични принадлежности за сигнализиране за погрешна информация вършат някои от тези опасности още по-комплексни.

Цифровите платформи, изключително доста огромните от тях, които разчитат на милиони консуматори, към този момент не могат да настояват, че са просто медиатори във връзка с наличието, което оферират. Всъщност предлаганото на жителите наличие бива насочвано от черните кутии, които те създават.

Сега е моментът да отворим тези черни кутии и да разкрием тяхното наличие. Време е цифровите платформи да поемат своята обществена отговорност и да подхващат съответните дейности.

Амбицията на новия е залагането на бистрота в тези черни кутии, като основаването на съставлява уверено деяние за постигането на тази цел.

В ECAT ще бъде събран екип от висококвалифицирани експерти в региона на науките за данните, изкуствения разсъдък и алгоритмичните системи, който ще спомага за реализирането на европейската упоритост да се подсигурява, че това, което е нелегално офлайн, е нелегално и онлайн, и че огромните платформи и търсачки извършват своите отговорности по отношение на обществото като цяло.

Тези експерти ще вършат това, като изследват по какъв начин действат алгоритмичните системи, какво е естеството на рисковете, които те носят, и по какъв начин те могат да бъдат оценени. Те ще трансфорат тези познания в дейности, с цел да поддържат ролята на Комисията като регулатор. Те ще спомагат за отварянето на черните кутии.

Освен това ECAT има упоритостта да се трансформира в център на динамична общественост от откриватели и експерти, която ще спомогне да се хвърли светлина върху системите, захранващи най-популярните цифрови услуги.

Стартирането на ECAT на демонстрация, която се организира в Севиля на 18 април 2023 година, е началният сигнал за активизирането на тази необятна общественост.

За да защитим децата, вкарваме също по този начин нови правила и принадлежности, като започваме с повишението на осведомеността по отношение на дезинформацията и други онлайн закани посредством начинания като. ECAT също е част от това изпитание.

Подходът на Европейски Съюз се основава на убеждението ни, че софтуерният прогрес в никакъв случай не би трябвало да бъде за сметка на нашите демократични полезности. Възможностите на цифровата епоха би трябвало да бъдат налични и разбираеми за всички.

С тази визия и с инструментите, които създаваме, Европейски Съюз е в добра позиция да се трансформира в международен водач в ерата на цифровите технологии, тъй че да построи по-устойчиво и приобщаващо цифрово бъдеще за всички.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР